Brambory nepatří na stůl diabetiků. V jedné formě si je přesto mohou bez obav dopřát
Lidé, kteří trpí cukrovkou, si musí dávat pozor na to, co jedí. Samozřejmostí by měla být dieta s nízkým glykemickým indexem. Tito lidé se však musejí vyhýbat nejen sladkému, ale třeba i jídlům, která obsahují hodně sacharidů a škrobu, jako jsou brambory. Není však nutné se jich zcela vzdávat. Ukazuje se, že existuje způsob, jak snížit glykemický index brambor.
Zdravé, pro někoho ale nebezpečné
Brambory jsou nejen dokonalým doplňkem spousty chutných jídel, ale také cenným zdrojem vitamínu C a vitamínů skupiny B. Důležité je, že mají také velmi málo kalorií – ve 100 g jich je asi 60–70. Na druhou stranu mají vysoký glykemický index (GI 95), což znamená, že po jejich konzumaci se může obsah glukózy v krvi dramaticky zvýšit. A to je nebezpečné pro všechny cukrovkáře. Velké výkyvy v hladině krevního cukru způsobují nepříjemné potíže a tomu by se cukrovkáři rozhodně měli vyhýbat.

Proč mají brambory vysoký glykemický index?
Hlavním komplexním sacharidem, který tvoří brambory, je škrob. Ten je složen z řetězce molekul glukózy. Vysoké množství zkonzumovaného škrobu je spojeno s rizikem přetížení organismu glukózou. Naštěstí ale existuje způsob, jak brambory konzumovat a minimalizovat riziko potíží. Zkuste ho i vy a neomezujte se zbytečně.
Jak brambory konzumovat?
Diabetici si mohou dovolit čas od času zařadit brambory do svého jídelníčku. Mějte však na paměti, že by k tomu mělo docházet sporadicky. Cennou informací je, že existují způsoby, jak snížit glykemický index brambor. Pomůže obyčejný trik – postačí jíst brambory studené. V této formě se v bramborách škrob nachází v jiné podobě, která daleko spíše než cukr připomíná vlákninu. To pak pro diabetika není zdaleka tak zásadní problém. Při vysoké hladině cukru v krvi a lásce k bramborám se vyplatí experimentovat a sáhnout po této zelenině v trochu jiné, pro tělo diabetika zdravější podobě.
Zdroj: https://www.thediabetescouncil.com/which-potato-is-best-for-diabetics/
