Peeling Potatoes Kitchen By Hands Chef With Knife Preparing National Dish

Bramborové slupky využijete na chipsy, mouku či tonikum.

Když při vaření brambor odstraňujete jejich slupky, obvykle už tomu nevěnujete další pozornost. Co kdyby ale slupky od brambor mohly být cenným a chutným zdrojem, který stojí za to zachovat? Tyto slupky obsahují spoustu vlákniny a bohaté chuti, což z nich činí skvělou ingredienci pro různé recepty. V tomto článku vám ukážeme několik nápaditých způsobů, jak začlenit bramborové slupky do vaší kuchyně s nulovým odpadem.

1. Bramborové chipsy:

Slupky od brambor lze přeměnit na lahodné bramborové chipsy. Stačí je rozprostřít na plech, posypat olejem, solí, kořením dle vašeho výběru a péct v předehřáté troubě na 180°C asi 10-15 minut, dokud nejsou křupavé. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou k obchodním verzím a můžete si je připravit s přesně těmi přísadami, které máte rádi.

Mohlo by vás zajímat:  Šikovné hospodyňky neutrácejí zbytečně peníze. Prací prášek a aviváž si vyrábějí samy

2. Bramborová kůra na polévku:

Slupky od brambor mohou být výborným přídavkem do domácích polévek. Stačí je povařit spolu s ostatními zeleninovými kousky a vývar bude obohacen o jejich chutnou příchuť a vlákninu. Před podáváním můžete slupky povařené ve vývaru vyjmout nebo je nechat v polévce, pokud vám nevadí hrubší textura.

3. Bramborová mouka:

Sušené bramborové slupky lze rozemlít na jemnou mouku, kterou můžete využít v pečení nebo při přípravě různých pokrmů. Tato mouka je bezlepková a může být alternativou pro ty, kteří trpí celiakií nebo mají na lepek nesnášenlivost.

Mohlo by vás zajímat:  Dobře zvolená barva oblečení může přirozeně odpuzovat obtížný hmyz
Composition Raw Peeled Potatoes
Zdroj obrázku: Freepik

4. Bramborové slupky v salátu:

Začlenění bramborových slupek do salátu může přidat k jeho chuti a textuře zajímavý rozměr. Stačí slupky osmahnout na pánvi se směsí oleje a koření a přidat je k ostatním ingrediencím ve vašem oblíbeném salátu.

5. Bramborová kůra na dorty a dezerty:

Slupky od brambor lze také použít při přípravě dezertů. Můžete je přidat do muffinů, koláčů nebo dortů. Stačí je rozemlít na jemné drobky a začlenit je do těsta, což přidá dezertům vlákninu a rustikální chuť.

Mohlo by vás zajímat:  Obyčejné mýdlo dokáže mnohem víc než jen umýt ruce. Těchto pět triků usnadní život

6. Bramborový odvar pro pleť:

Slupky od brambor mají také výhody pro vaši pleť. Můžete je vařit v malém množství vody a použít vzniklý odvar jako tonikum pro čištění obličeje. Obsahují vitamín C a další látky, které mohou prospívat vaší pleti.

Při využívání bramborových slupek je důležité mýt brambory důkladně, abyste odstranili nečistoty a pesticidy. Také je dobré vybírat ekologicky pěstované brambory, abyste minimalizovali expozici chemickým látkám. Využitím těchto kreativních tipů můžete snížit odpad a přidat další vrstvu chuti a výživy do vaší kuchyně. Tak proč nezkusit využít bramborové slupky při vaření a pečení?

Zdroj: https://www.cookist.com/potato-peels/
Přidat na Seznam.cz