Peeling Potatoes Kitchen By Hands Chef With Knife Preparing National Dish

Bramborové slupky je škoda vyhodit. Připravíme z nich chipsy, mouku nebo tonikum

Když připravujete brambory, pravděpodobně se zbavujete jejich slupek, aniž byste o nich dále přemýšleli. Ale co kdybychom vám řekli, že tyto slupky mohou být užitečným a chutným zdrojem, který můžete využít, místo abyste je vyhazovali? Slupky od brambor jsou plné vlákniny a chuti, a mohou být využity v různých receptech. V tomto článku vám představíme několik kreativních způsobů, jak využít slupky od brambor ve vaší zero waste kuchyni.

1. Bramborové chipsy:

Slupky od brambor lze přeměnit na lahodné bramborové chipsy. Stačí je rozprostřít na plech, posypat olejem, solí, kořením dle vašeho výběru a péct v předehřáté troubě na 180°C asi 10-15 minut, dokud nejsou křupavé. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou k obchodním verzím a můžete si je připravit s přesně těmi přísadami, které máte rádi.

Mohlo by vás zajímat:  Vlastnosti dětského pudru oceníte i v domácnosti. Nabízí levnou a účinnou alternativu

2. Bramborová kůra na polévku:

Slupky od brambor mohou být výborným přídavkem do domácích polévek. Stačí je povařit spolu s ostatními zeleninovými kousky a vývar bude obohacen o jejich chutnou příchuť a vlákninu. Před podáváním můžete slupky povařené ve vývaru vyjmout nebo je nechat v polévce, pokud vám nevadí hrubší textura.

3. Bramborová mouka:

Sušené bramborové slupky lze rozemlít na jemnou mouku, kterou můžete využít v pečení nebo při přípravě různých pokrmů. Tato mouka je bezlepková a může být alternativou pro ty, kteří trpí celiakií nebo mají na lepek nesnášenlivost.

Mohlo by vás zajímat:  Stříbrné šperky vyčistí bramborový škrob nebo sůl s hliníkovou fólií
Composition Raw Peeled Potatoes
Zdroj obrázku: Freepik

4. Bramborové slupky v salátu:

Začlenění bramborových slupek do salátu může přidat k jeho chuti a textuře zajímavý rozměr. Stačí slupky osmahnout na pánvi se směsí oleje a koření a přidat je k ostatním ingrediencím ve vašem oblíbeném salátu.

5. Bramborová kůra na dorty a dezerty:

Slupky od brambor lze také použít při přípravě dezertů. Můžete je přidat do muffinů, koláčů nebo dortů. Stačí je rozemlít na jemné drobky a začlenit je do těsta, což přidá dezertům vlákninu a rustikální chuť.

Mohlo by vás zajímat:  Balkon potřebuje dostatečnou ochranu před silným větrem

6. Bramborový odvar pro pleť:

Slupky od brambor mají také výhody pro vaši pleť. Můžete je vařit v malém množství vody a použít vzniklý odvar jako tonikum pro čištění obličeje. Obsahují vitamín C a další látky, které mohou prospívat vaší pleti.

Při využívání bramborových slupek je důležité mýt brambory důkladně, abyste odstranili nečistoty a pesticidy. Také je dobré vybírat ekologicky pěstované brambory, abyste minimalizovali expozici chemickým látkám. Využitím těchto kreativních tipů můžete snížit odpad a přidat další vrstvu chuti a výživy do vaší kuchyně. Tak proč nezkusit využít bramborové slupky při vaření a pečení?

Zdroj: https://www.cookist.com/potato-peels/
Přidat na Seznam.cz