Bramborová plíseň je hrozbou především pro rajčata. Zákeřné nemoci předejde cibulový postřik

Plíseň bramborová se na rajčatech dokáže objevit z ničeho nic a je schopna zničit celou rostlinu během několika dní. Infikuje všechny nadzemní části rostlin a nevyhnou se jí ani plody. Vzhledem k tomu, že prevence je lepší než léčba, představíme vám domácí způsob, jak ošetřit rajčata, abyste se této nemoci vyhnuli.

Jak se plíseň projevuje

Bohužel je toto plísňové onemocnění u nás běžné. Snadno se šíří a jedna zahradnická chyba, jako například výsadba rajčat v blízkosti brambor, stačí k tomu, aby vznikla tato katastrofa. Nejčastějšími příznaky plísně jsou postupně rostoucí skvrny na listech. Zpočátku mají šedozelenou barvu, postupem času hnědnou, až černají. Stává se také, že na spodní straně listů se objeví bílé květy, což je znakem tohoto, že máme co do činění se sporami patogenní houby.

Patogeny se však nezastaví pouze na listech. Hnědé skvrny se objevují i ​​na stoncích a skutečná spoušť je způsobena hlavně na plodech. Právě na nich lze pozorovat hnědé skvrny, které vedou k hnilobě. Velmi snadno se dostanou dovnitř buničiny. Takže estetické problémy stranou, plody se stávají především hořkými a nejedlými. Dokonce ani odříznutí napadených míst nezaručuje, že se infekce nerozvine i v ostatních částech.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy postřik použít

Zelenina, která se pěstuje v zemi, je nejvíce náchylná k této nemoci v polovině června. Takže stojí za to použít postřik mnohem dříve. Je to mnohem méně nepříjemné než následně čelit nemoci, která se již může vyvíjet na našich rostlinách. V případě skleníkových rajčat se patogen může objevit dříve, dokonce už v dubnu nebo začátkem května. Antibakteriální a protiplísňové vlastnosti cibule se ukazují jako dobří spojenci pro zahrádkáře.

Recept na postřik cibule je velmi jednoduchý. Osmdesát gramů nakrájené cibule zalijete deseti litry vody. Povařte je na mírném ohni půl hodiny. Následně nechte vychladnout. Poté směs nalijte do láhve s rozprašovačem a aplikujte přímo na plodiny. Tento přípravek už nemusíte ničím ředit. Zbylou tekutinu přelijte do sklenic a skladujte v chladničce maximálně 3 měsíce.

Zdroj: https://www.thompson-morgan.com/how-to-stop-potato-blight
Přidat na Seznam.cz