Bílý povlak na čokoládě mnohé odradí od konzumace. Víme, co znamená

Čokoláda je oblíbená a milovaná po celém světě. Jde o surovinu, která pochází z jedinečných plodů ovoce, a použít ji můžete v nejrůznějších dezertech. Skvěle ale chutná také samotná. Navíc obsahuje mnoho prospěšných minerálů a vitamínů, které podpoří vaše zdraví. Její sladkosti nelze odolat, ale někdy se na ní může objevit bílý povlak. Dnes se podíváme na to, co tento povlak znamená a jestli můžete čokoládu stále konzumovat.

Konzumace čokolády je zdravá

Hořká čokoláda je nejzdravější. Musí obsahovat ale minimálně 70 % čokolády. Díky tomu obsahuje mnohem méně tuku a cukrů než jiné druhy. Myslete ale vždy na to, že byste jí měli jíst jen malé množství, aby byla pro tělo zdravá. Konzumace čokolády může zlepšit náladu a snížit záněty v těle. Obsahuje mnoho hořčíku, fosforu, zinku a vitamínů (B a E).

Zdroj obrázku: Freepik

Podle vědců konzumace čokolády podporuje funkci neuromodulátoru fenylethylaminu, který je zodpovědný za regulaci pohody. Díky tomu se můžete po konzumaci čokolády cítit mnohem lépe, šťastnější a spokojenější. Čokoláda obsahuje také polyfenoly, které chrání organismus před kardiovaskulárními chorobami a zlepšuje činnost nervové soustavy. Zdravá je přitom konzumace 20–50 gramů hořké čokolády denně. Dávkování je individuální, ale vždy byste měli sníst jen jednu nebo dvě kostičky čokolády.

Je bílý povlak na čokoládě škodlivý?

Každý z nás se pravděpodobně setkal s čokoládou, která měla na sobě zvláštní bílý povlak. Mnoho lidí si myslí, že jde o znak, že se čokoláda zkazila. Opak je pravdou. Bílý povlak je jen tuk, který se srazil na povrchu čokolády v závislosti na změnách teploty. Dobrou zprávou je, že taková čokoláda je naprosto nezávadná a můžete ji v klidu sníst. Neriskujete přitom žádnou otravu, protože se jedná jen o sražený tuk. Čokoláda není zkažená, takže vám nic nehrozí a nemusíte ji vyhazovat.

Zdroj: https://www.mypanier.com/blogs/food-trends/heres-why-your-chocolate-turns-white-p-s-dont-throw-it-out
Přidat na Seznam.cz