Ani kousek dýně nepřijde nazmar. Slupky a semínka se snadno promění ve zdravý sirup

Z dýně se vyrábí lahodné koláče, dorty, hranolky, nebo dokonce latté či šťáva. Lze ji připravit na tisíce způsobů, ale jedno mají společné – po uvaření zbydou semínka a slupka. Místo vyhození můžete tyto zbytky použít k přípravě zero waste dýňového sirupu, který se skvěle hodí pro dochucení jídel a dezertů. A má i léčebné vlastnosti.

Proč je sirup tak zdravý?

Dýňový sirup je bohatým zdrojem vitamínů a karotenu. Zvyšuje imunitu a udržuje ji v rovnováze. Pomáhá bojovat proti vysokému cholesterolu, snižuje otoky kotníků a nohou v důsledku problémů s krevním oběhem. Sirup se doporučuje také obézním lidem, kteří chtějí zhubnout. Má mírně projímavé účinky a je vynikající při zácpě a onemocnění tlustého střeva.

Dýňový sirup lze připravit dvěma způsoby. Na ten první budete potřebovat syrovou dýni a cukr. Vršek dýně odřízněte a vydlabejte semínka uvnitř. Poté do dýně nasypte cukr a uzavřete ji odříznutým vrškem. Nechte 10 dní odstát na chladném místě, ideálně v míse nebo na tácu, protože ztěžkne. Po této době vzniklý sirup nalijte do sklenice. V lednici vydrží asi měsíc. Pasterizace se nedoporučuje, protože pak ztrácí své cenné vlastnosti.

Mohlo by vás zajímat:  Ušetřete při mytí nádobí ještě více. Domácí tablety jsou levné a připravené během chvíle
Zdroj obrázku: Freepik

Sirup ze zbytků

Pokud chcete zužitkovat zbytky z dýně, vyrobte si sirup druhým způsobem. Potřebovat budete 60 až 80 dkg slupek a semínek, vodu, tři lžičky mletého zázvoru, šest hřebíčků, šest semínek kardamomu nebo dvě lžičky mletého koření, tyčinku skořice nebo dvě lžičky mletého koření, půl lžičky muškátového oříšku, vanilkový lusk, pastu či extrakt a půl kila cukru.

Dýňové zbytky vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela zakryté. Přidejte koření a za občasného míchání vařte asi 40 minut. Sirup poté přeceďte přes sítko nebo gázu do jiného hrnce, přidejte cukr v poměru 1 : 1 a vařte dalších 15 minut. Nechte vychladnout a nalijte do lahve nebo sklenice. Tento sirup lze pasterizovat, jinak v lednici vydrží zhruba měsíc.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/216025/spiced-maple-pumpkin-seeds/, https://www.thekitchn.com/i-tried-the-homemade-pumpkin-spice-syrup-from-tiktok-23233847,  https://njvvc.com/benefits-of-pumpkin-for-your-skin/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin, https://www.medicalnewstoday.com/articles/279610, https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Tykev_obecn%C3%A1, https://utopia.org/guide/homemade-pumpkin-spice-syrup-recipe-for-lattes-more/
Přidat na Seznam.cz