5 důvodů, proč sáhnout po řepkovém oleji: jeho složení strčí do kapsy ostatní druhy

Olivový nebo slunečnicový? Raději řepkový! Má totiž až desetkrát více omega-3 mastných kyselin než vychvalovaný olivový olej, k tomu je mnohem vhodnější na smažení. Přitom je v tuzemských kuchyních velmi podceňovaný, patří dokonce mezi méně oblíbené druhy než slunečnicový, u kterého konzumenti vychvalují zářivě žlutou barvu. Proč je vhodnější v mnoha případech řepkový olej a jaké má výhody?

1.    Množství omega-3 a -6 mastných kyselin

Když se mluví o zdravém oleji, tak o olivovém, přitom má řepkový olej vysoký obsah nenasycených mastných kyselin omega-3, omega-6 a omega-9, které tvoří až 90 procent celkového obsahu. Pro doplnění denní dávky omega-3 tak stačí užívat pouze dvě polévkové lžíce řepkového oleje, nejlépe za studena lisovaného nebo rafinovaného. Benefitem řepkového oleje je pak poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin, který je 2 : 1, zatímco v olivovém je to 11 : 1, a v slunečnicovém dokonce 105 : 1, přitom kyseliny omega-6 mohou snižovat rizikové účinky omega-3 mastných kyselin.

2.    Zdroj vitamínů E a K

Řepkovým olejem ke krásné pleti a bohatým vlasům? Ano! Řepkový olej je bohatým zdrojem vitamínů E a K. Vitamín E je považován za elixír mládí a má anti-aging účinky, kromě toho je silným antioxidantem a chrání buňky před toxickými látkami a volnými radikály. K tomu vitamín K pomáhá udržovat chod těla, protože zpevňuje kosti a pomáhá se srážlivostí krve.

Mohlo by vás zajímat:  Sedm způsobů, jak využít skvělé vlastnosti octa pro krásu domova i péči o tělo
Zdroj obrázku: Freepik

3.    Pro přípravu teplých pokrmů i na smažení

Rafinovaný řepkový olej najde uplatnění při vaření teplých pokrmů, zejména při smažení. Jeho složení je totiž ideální pro vyšší teploty a má vysoký kouřový bod, díky tomu je zdravější než olivový olej, který se na smažení nehodí. Své nezastupitelné místo má i při pečení, protože ve sladkém pečivu, v koláčích a v bábovkách skvěle nahradí máslo.

4.    Rafinovaný i za studena lisovaný

Benefitem řepkového oleje je jeho neutrální chuť a barva, proto se uplatní ve studené kuchyni, při přípravě salátů nebo majonéz a zálivek. Na výběr jsou dva druhy – rafinovaný, nebo lisovaný za studena, přičemž na trhu se objevují též oba v bio kvalitě.

5.    Ze střední Evropy

Řepkový olej se z velké části vyrábí v tuzemsku nebo ve střední Evropě, zejména v Polsku, kde se mu přezdívá polské zlato. Jeho používání tak zanechává menší uhlíkovou stopu, než je tomu v případě jiných druhů rostlinných olejů. K tomu je cena řepkového oleje i přes zvýšení stále nižší než cena olivového oleje.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil
Přidat na Seznam.cz