20911

5 druhů bylinek, které v kuchyni využijete nejčastěji

Čerstvé i sušené bylinky můžete v kuchyni využít nejrůznějšími způsoby. Následujících bylinek využijete zaručeně hodně. Dokonce tolik, že se vám vyplatí jejich pěstování. Navíc provoní celou kuchyň, když si na okno v kuchyni dáte pár květináčů s těmito bylinkami. Během léta budete mít k dispozici čerstvé byliny a na zimu si je můžete usušit. Takže tím ještě ušetříte.

Bazalka

Tato aromatická rostlina se skvěle hodí do italských pokrmů, ale využijete ji do mnoha jídel. Navíc ji můžete použít také na ozdobu, např. na pizzu. Čerstvou ji přidávejte do jídla až na konci, aby neztratila svou chuť ani vůni. Saláty, těstoviny i domácí pizza budou mnohem lepší s touto bylinou.

Mohlo by vás zajímat:  Když se baterie v koupelně a kuchyni nelesknou, je na vině nejznámější chyba. Napravit ji pomůže obvaz z domácí lékárny

Petrželka

Česká petrželka je tradiční bylinka, kterou používá snad každá kuchařka do vývarů a polévek. Hodí se také do polévek, omáček nebo marinád. Zvolit si můžete plocholistou s intenzivnější chutí nebo kudrnatou petrželku, která má hlavně dekorativní vlastnosti.

1806
Zdroj obrázku: Freepik

Tymián

Tymián se úžasně hodí k pečenému masu, zelenině, do polévek nebo k dušených pokrmům. Velkou výhodou je, že ho můžete do jídla přidat již na začátku vaření a udrží si svou vůni i chuť po celé vaření nebo pečení. Navíc má stejné vlastnosti čerstvý i sušený.

Mohlo by vás zajímat:  Rekonstrukce svépomocí je velkou výzvou. Objevit se může řada problémů

Rozmarýn

Čerstvý rozmarýn chutná naprosto dokonale k pečenému masu, bramborám, zelenině nebo dokonce do domácího pečiva. Taková italská focaccia s rozmarýnem je to nejlepší pečivo, jaké kdy ochutnáte. Rozmarýn má velmi silnou chuť, takže ho musíte používat velmi opatrně.

Koriandr

Máte-li rádi indickou nebo asijskou kuchyni, koriandr se vám doma rozhodně neztratí. Použijete ho do salsy, kari, polévek nebo salátů. Má velmi specifickou chuť, která není pro každého příjemná. Jestli máte rádi indické kari, zaručeně máte rádi také vůni a chuť koriandru. A na okně vám bude krásně vonět. Jakou z těchto bylinek si zasadíte na své zahradě nebo do květníku na parapet či balkon?

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/cooking-101-the-15-most-common-culinary-herbs-and-how-to-cook-with-them
Přidat na Seznam.cz