3 skvělé způsoby, jak vytvořit zásobu hub na celou zimu. Neztratí chuť ani nutriční hodnotu
Houby jsou velmi zdravé a plné cenných vitamínů a minerálů. Mnoho z nich také podporuje léčbu určitých nemocí. Při nesprávném skladování riskujete, že ztratí své prospěšné vlastnosti, ale mohou vám také vážně ublížit. Z tohoto důvodu se dnes podíváme na tři nejlepší způsoby, jak můžete skladovat doma houby, aby vám maximálně prospěly a mohli jste z nich dlouhodobě těžit.
Mrazák v hlavní akci
Mladé a pevné klobouky hub očistěte, ale nemyjte je. Takto je můžete vložit do mrazáku. Nejlepším druhem po tuto metodu jsou pravé hřiby, tzv. praváky. Po rozmrazení mohou být některé houby hořké, a proto je dobré je před zmrazením povařit, jako například lišky. Krátké povaření sníží množství hořkosti. Houby skladované v mrazáku si zachovají všechny nutriční vlastnosti a vydrží vám zde až 6 měsíců.

Zavařením udržíte všechny vitamíny a minerály
Nakládání hub je velmi populární. Nejlépe se na to hodí žampiony, lišky, hřiby nebo klouzky. Vybírejte vždy mladé houby bez známek červivosti a poškození. Před vložením do sklenic je musíte očistit a povařit. Poté je vložte do nádoby a zalijte lákem. Použít můžete koření, jako je nové koření, bobkový list nebo cibule, které se k houbám skvěle hodí. Nakládané houby můžete použít do salátu nebo k masu. Chutnat budou skvěle také jako příloha k pokrmům.
Sušené houby vydrží po mnoho měsíců
Na sušení jsou ideální starší houby a větší klobouky. Houby obsahují až 80 % vody, které se z nich při sušení odpaří. Proto se hodně zmenší. Před sušením je očistěte, ale neoplachujte. Houby nakrájejte na plátky. Můžete je navléknout na nit a pověsit nad sporák nebo radiátor. Použít ale můžete také sušičku na potraviny. Usušené houby vložte do vzduchotěsné nádoby. Jakmile se k nim dostane vlhkost, mohly by zplesnivět nebo si na nich pochutná potravinový mol.
Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-mushrooms
